Suodji - Beskydd


För snart 10 år sedan fick jag ett samiskt arbetsstipendium. Jag minns dagen då jag blev tilldelad detta stipendium med stor glädje. Ett år senare fick jag äran att ställa ut mina verk. Att utställningen fick heta Àrbi Àrbai - Arv blir Arv föll sig naturligt – under denna tiden väntade jag och födde min första son.

Det som var mina förfäders och mödrars vardag är nu mitt arv. Det jag formger, skapar och tillverkar i min silversmedja idag, blir mina älskade barns arv i morgon Den samiska kulturen i alla sina former är det arv vi förvaltar och lever för, av och med idag. Det är de arv som vi med varsam hand måste förvalta och föra vidare. Arvet ger mig stor glädje, men också stort ansvar. För vem ska bära det vidare om inte du och jag?

Jag minns  alla dom silver kulor jag formade, särskilt denna ring som jag tillverkade. I magen växte min son och jag ville ge honom den bästa starten, jag vill ge honom beskydd. Silverkulan besitter en kraft mot ondska och vaktar barnet. Dess kraft tar vid där jag som människa och mamma inte längre räcker till. En reservkraft som inte ska missbrukas, men man ska inte heller vara rädd för den och inte heller det vi människor varken kan se eller ta på. Kraften finns i vår kultur och vill oss gott.

Ha en fin helg - var rädd om dig och dina hjärtan!
/Erica

E-handelslösning från Form1